Deel in mijn interesse in de Tweede Wereldoorlog en de verwachting van Jezus wederkomst...

woensdag 5 oktober 2016

Batterie Fiemel


Batterie Fiemel, op de punt van Reide, was onderdeel van de Atlantikwall. Het beschoot de oprukkende Canadezen tijdens de Slag om Delfzijl-Pocket. Lees hier het ongelooflijke verhaal van deze slag. Tot 2 mei 1945 heeft het Duitse leger bitter weerstand geboden aan de Canadezen. Gelukkig behoort deze batterie nu tot het cultureel erfgoed en is hiermee behouden voor de toekomst. Omdat ik er niet zo ver vandaan woon, ga ik hier regelmatig kijken. Het is er een mooie rit naar toe door het Groninger landschap en tijdens het bekijken van het complex is het heerlijk uitwaaien. Hopelijk worden de bunkers nu ook toegankelijk.
De batterij diende tijdens de oorlog ter bescherming van de belangrijke Duitse havenstad Emden. Tijdens de Canadese opmars eind april 1945 is er vanaf deze batterij met kanonnen geschoten op de oprukkende Canadezen. In Holwierde werd zware schade aangericht door het kanonvuur.

http://www.battlefieldtours.nu/informatie/de-strijd-in-de-provincie-groningen

Uitleg van onze gids Joël Stoppels over de Slag om de Delfzijl-P|ocket, tijdens een Battlefield tour over de slag om Delfzijl en omstreken. Ook bunker Fiemel bij Termunten valt hieronder.

Imposante foto's van Batterie Fiemel