Deel in mijn interesse in de Tweede Wereldoorlog en de verwachting van Jezus wederkomst...

donderdag 20 oktober 2016

Battlefield Tour Delfzijl Zuidelijke Sector


Op zaterdag 16 oktober 2016 namen we deel aan een battefield tour met als thema: Delfzijl-Pocket Zuidelijke sector, georganiseerd door Battlefield Tours. We volgden de opmars van het Canadese leger via Niewolda, Woldendorp, de haven van Termunterzijl, waar het Duitse leger trachtte te ontkomen naar Emden, met achterlating van heel veel gestolen spullen, Heveskes waar alleen de kerk nog over wat nadat het dorp moest wijken voor nooit gerealiseerde uitbreiding van de industrie van Delfzijl, via Batterie Fiemel bij Termunten naar Farmsum. Waar de uiteindelijke capitulatie op 2 mei 1945 plaats vond door de Duitse Festungscommandant. De Duitsers waren ondanks hun hopeloze positie half april 1945 niet van plan de havenplaats Delfzijl zonder slag of stoot op te geven. Integendeel, het was Festung Delfzijl, wat inhield dat deze havenstad tot de laatste man verdedigd moest worden. In Delfzijl waren eenheden van Wehrmacht, Kriegsmarine en Luftwaffe.
Op 11 april 1945 had de Poolse Pantserdivisie onder commando van generaal Maczek Musselkanaal en Stadskanaal bevrijd. De 2e Canadese infanterie Divisie had na vier dagen strijd op 16 april 1945 de stad Groningen bevrijd. Maar heel anders dan gedacht zou er nog een verbeten strijd moeten worden gevoerd om de rest van de provincie te bevrijden.   

Meer hierover op ARS Website

Onze gids Joël Stoppels houdt een inleiding terwijl we genieten van een heerlijk kop koffie. Hij vertelt over de opmars van het Canadese leger van Juno Beach in juni 1944, via de Slag om de Schelde in november/december 1944 naar Nederland in april 1945. Voor de bevrijding van het noorden werd de 5e Canadian Armoured Division uit Italië overgebracht.

Onze gids Joël Stoppels, lid van de Guild of Battlefield Guides en van Battlefield Tours, bij de bunker van Geefsweer waar de laatste Canadese militair sneuvelde op 2 mei 1945.


Bij de kerk van Woldendorp

Termunterzijl,waar de Duitsers met achterlating van heel veel (gestolen) materieel trachtten over de Dollard naar Emden te ontkomen.

Woldendorp

De Duitse helm bood meer bescherming dan de Canadese helm.


Bunker bij Geefsweer

Farmsum waar de Garnizoenscommandant Von Wolf zich tenslotte overgaf op 2 mei 1945.