Deel in mijn interesse in de Tweede Wereldoorlog en de verwachting van Jezus wederkomst...

woensdag 5 oktober 2016

Bijzondere film in Soos De Kimme te Zuidlaren


Gisteravond een bijzondere film gezien in Soos De Kimme te Zuidlaren. Tijdens Operatie Amherst op 8 en 9 april 1945 landden zo'n zevenhonderd geallieerde parachutisten in Drenthe.
Doel was de opmars van de Canadezen te bespoedigen door bruggen, wegen en kruispunten te bezetten om voor de bevrijders de weg vrij te maken. Zo kwam de Franse parachutist George Guerinet neer bij Zuidlaren en raakte tijdens de val gewond aan zijn enkel. Hierdoor raakte hij slecht te been. Op het
...terrein van Dennenoord woonde een ware verzetsheld: Arnold van Weringh. In de oorlog is op Dennenoord heel veel gebeurd. Na een geslaagde overval op een distributiecentrum in Groningen zijn op Dennenoord 133.000 bonkaarten verborgen die door het verzet, waaronder enkele verpleegsters van Dennenoord, door Nederland zijn verspreid. Er waren onderduikers op Dennenoord en tussen de verpleegden liep weleens een verzetsstrijder, ‘vermomd’ als patiĆ«nt.” Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog redde Arnold van Weringh de gewonde Franse parachutist. Deze actie was zeker niet zonder gevaar.
Van deze actie is een film gemaakt door Lentis Erfgoed die gisteravond werd vertoond in Soos De Kimme te Zuidlaren. Na vertoning van de film vertelde de zoon van Arnold van Weringh hoe hij jaren na de oorlog het contact tussen zijn vader en de Franse parachutist herstelde. Een indrukwekkende geschiedenis.
Het geheel werd opgeluisterd door re-enactment.