Deel in mijn interesse in de Tweede Wereldoorlog en de verwachting van Jezus wederkomst...

dinsdag 22 november 2016

Battlefield Tour The Island, 101st Airborne Division beyond Market Garden


Op zondag 20 november 2016 nam ik deel aan een indrukwekkende Battlefield Tour van Joël Stoppels


De tocht voerde over de Drielse Rijndijk en de Renkumse Veerweg via Driel, Heteren, Randwijk naar Opheusden en ging over de strijd die de 101ste Airborne Airborne leverde in de Betuwe na het mislukken van operatie Market Garden. Omdat de Easy-Company E-506 onder leiding van majoor Richard (Dick Winters) hierbij betrokken was, met name bij de Crossroads Battle tussen Heteren en Randwijk, stonden we uitgebreid stil bij deel 5 van de TV serie Band of Brothers, dat zich afspeelt in dit gebied. Gedurende de rit werden fragmenten uit deze film in de bus vertoond.

Coffins Corner; Uitgeschakelde StuG bij de spoorbrug bij Driel toen en nu
Oorlogsmuseum The Island 1944-1945 te Heteren

In Heteren bezochten we het zeer kleine Oorlogsmuseum The Island 1944-1945. Zeer de moeite waard te bezoeken. Vol met aangeklede poppen, veel wapens en voorwerpen. Allemet een verhaal die door de eigenaar graag verteld wordt. Omdat we niet allemaal tegelijk in het museum konden werd de groep in tweeën opgesplitst.

In deze toren met bijnaam De Donderbus hadden de Amerikanen een waarnemingspost. Toen ze zwaar onder vuur kwamen te liggen waren ze in de toren met de dikke muren nog het veiligst, zo vertelde onze gids Arjen Popken.


Wij gingen eerst de toren met bijnaam 'De Peperbus' bezoeken, gelegen aan de Rijn van waaruit een Amerikaanse waarnemingspost een uitstekend uitzicht had over de rivier, maar ook zwaar onder Duits vuur kwam te liggen.
Vervolgens bezochten we de Rooms-Katholieke kerk van Heteren, waar een muur ongewijzigd is gelaten om te dienen als oorlogsmonument dat herinnert aan de zware gevechtenin de herfst van 1944.

Het weer was zoals het ook in die dagen geweest moet zijn, al was het minder koud waarschijnlijk, Maar verder moesten we wind en regen trotseren om op verschillende locaties het verhaal te beluisteren van Edwin Popken, die op innemende wijze verslag deed van de gebeurtenissen.

In de nacht van 25 op 26 september 1944 trokken de restanten van het Britse 1st Airborne Division terug over de Rijn. Daarmee kwam operatie Market Garden tot een einde. Dit betekende echter niet dat ook de gevechten langs de Corridor vanuit het zuiden, rondom Groesbeek en in de Betuwe stopten.
De geallieerde eenheden in het operatiegebied kwamen op veel plekken stil te liggen, en de gevechten kregen het karakter van statische oorlogvoering. Met name in de Betuwe kwam deze statische oorlogvoering sterk naar voren. Het front kwam hier op vele plaatsen stil te liggen in de drassige weilanden. De bewoners werden zoveel mogelijk geëvacueerd en op een relatief klein aantal bewoners, werd deze streek alleen nog bewoond door geallieerde en Duitse militairen. De Betuwe was een ‘manneneiland’ en frontgebied geworden.

Monument dat herinnert aan de heldhaftige strijd van de Easy Company Band of Brothers

Eind september wordt de Amerikaanse 101st Airborne Division naar de Betuwe overgeplaatst. In plaats van een terugkeer naar Engeland en voorbereiding op een volgende luchtlandingsmisse, moeten zij dit gebied verdedigen gedurende oktober en november 1944. Aan dit statische front moeten de Airbornes felle Duitse tegenaanvallen en infiltraties, artilleriebeschietingen, gevaarlijke patrouilles, regen, wind en bittere kou weerstaan.

Op deze plaquette bij het monument The Crossingsroad battle staat de volgende tekst:


Op 5 oktober 1944 omstreeks half vijf in de ochtend was dit het punt waarop de wegen van de Amerikaanse soldaten van de Easy-company van het 506de Parachute Infantry Regiment en van de soldaten van twee Duitse compagnies elkaar kruisten. De Duitse soldaten waren de Neder-Rijn overgestoken om vermoedelijk deel te nemen aan een grote aanval in de omgeving van Opheusden. Een patrouille van vijf Ameri...kanen was uit op verkenning, toen zij onder vijandelijk vuur kwamen te liggen. Met een zwaar gewonde soldaat wist de patrouille zich terug te trekken naar de commandopost en zij bracht daar verslag uit. Direct ging er een nieuwe patrouille terug naar de plek om het vijandelijk vuur te beantwoorden.
De tweede patrouille sloop in op het machinegeweer dat de eerste patrouille onder vuur had genomen. Met succes loste ze enkele schoten, waarna ze terugkeerde naar haar achterhoede. Het vuurgevecht brak aan beide kanten los.
Later kwam de Amerikaanse bevelhebber tot de conclusie dat de vijand zich achter een hoger gelegen weg bevond, terwijl de Amerikanen in een ondiepe sloot lagen en geen veilige mogelijkheden zagen om zich terug te trekken. Er zat niets anders op dat aan te vallen. Bij zonsopgang kwamen de orders om de bajonetten op de geweren te bevestigen en te wachten op het signaal om aan te vallen.
Niet wetende dat 150 soldaten zich achter de weg ophielden, werd de aanval realiteit en renden circa 35 mannen richting de hoger gelegen weg. Achter de dijk werden de soldaten van de Duitse compagnie compleet overdonderd en zagen de Amerikaanse soldaten een veld vol vijandelijke soldaten. Een gehele compagnie raakte in paniek toen ze onder verhoudingsgewijs, bescheiden vuur kwamen te liggen. Gedurende het vuurgevecht kwam een tweede Duitse compagnie de dijk bij toeval over. Met weinig mannen wisten de Amerikanen het gevecht meester te blijven.
Ondanks een grote tegenstand wonnen de Amerikanen deze slag. Aan de Duitse zijde waren zeker vijftien doden te betreuren en aan de Amerikaanse zijde één dode. Deze laatstgenoemde jonge Amerikaanse soldaat raakte gewond door een granaatscherf die vervolgens zijn hart raaktesoldaat raakte gewond door een granaatscherf die vervolgens zijn hart raakte.


Militairen van de 101 Airborne Geallieerden in oktober 1944 bij de kruising Drielse Rijndijk en Renkumse Veerweg.Tijdens de Battlefield Tour bezoeken we plekken die centraal hebben gestaan tijdens de operaties in de Betuwe waar de 101st Airborne Division bij betrokken was. We bezoeken onder andere ‘coffin’s corner’, de plek van de Crossroads Battle, operatie Pegasus I en Opheusden. We gaan zien en horen hoe de troopers van deze divisie het gebied in handen hielden, welke moeilijkheden zij mee te kampen hadden, en hoe zij de Duitse tegenaanvallen en infiltraties afweerden.

Via het door de strijd totaal verwoeste Opheusden gingen we naar landgoed Schoonderlogt, dat destijds het hoofdkwartier was van de 101st Airborne Division. Na de strijd in de Betuwe werd de commandant van Easy Company bevorderd tot kolonel en gestationeerd in dit landgoed. Daar is de beroemde foto van hem gemaakt onder de poort bij de ingang. Natuurlijk ging ik op even daar op de foto voor de vergelijking, net als de acteur van Winters, Damian Lewis.De tour stond onder leiding van Edwin Popken en Joël Stoppels, Battlefield Tour gidsen en lid van The International Guild of Battlefield Guides