Deel in mijn interesse in de Tweede Wereldoorlog en de verwachting van Jezus wederkomst...

dinsdag 27 december 2016

De kerstdagen zijn voorbij. Wat rest is nagenieten van de mooie muziek


Helaas, de kerstdagen zijn weer voorbij. Al was de aanloop dit jaar buitengewoon moeilijk vanwege de gezinsomstandigheden en de brute aanslag op de kerstmarkt in het door ons zo geliefde Berlijn, mijn vrouw en ik hebben toch intens genoten van deze kerstdagen. Dat begon op kerstavond 24 december met het plaatsen van lichtjes op de oorlogsgraven. Dit is een spontane actie die vorig jaar gestart werd en waarbij werd opgeroepen om op oorlogsgraven in jouw buurt een lichtje te plaatsen. Hiermee toon je respect aan hen die voor jouw vrijheid hun leven lieten. En je laat weten dat je hen niet vergeten bent. Dat was heel fijn om dit te doen. Dichtbij bevindt zich de begraafplaats met de zeven graven van een lancaster-bemanning die hier neergestort is op 20 oktober 1943.


Vervolgens gingen we naar Groningen waar onze International Church Vineyard Groningen een dienst had georganiseerd in de Petergasthuis kerk aan de Peperstraat. Een prachtig sfeervol kerkje. We hebben genoten van de Engelstalige kerstliederen en het was een fijne ontmoeting met andere gemeenteleden en gasten. Vineyard Groningen is een hele open gemeenschap waar christenen uit diverse landen uit de wereld tezamen komen. Vaak zijn het jongeren die voor hun studie enige tijd in Nederland verblijven. Maar er komen mensen van verschillende leeftijden. Kortom, een hele boeiende en fijne gemeenschap vind ik. Centraal staat het evangelie van Jezus Christus. Die voor ons naar deze wereld is gekomen om ons te verlossen van zonde en dood.

Op de morgen van Eerste kerstdag hadden we een mooie dienst in de school waar we normaal ook samen komen. Er stond een tafel klaar met een lange strook papier en stiften. Dat betekende dus dat we op kerstmorgen creatief en expressief bezig mochten zijn. We dachten na over hoe God met zijn vrede kon doorbreken in ons leven en konden opschrijven of tekenen wat in ons op kwam. Dat leverde een indrukwekkend kunstwerk op van neergeschreven gedachten en tekeningen. En het versterkte de onderlinge band in Christus. De kinderen die er waren gingen ook aan het tekenen. We genoten van het samenzijn.
Op Eerste Kerstdag zijn we uit eten geweest met mijn 88-jarige moeder, die nog zo goed is dat ze kan reizen van Ermelo naar Spier, want we hadden ons kerstdiner in motel Spier.

Tweede Kerstdag was een rustdag met luisteren naar mooie kerstmuziek en genieten van het samenzijn en bezinning wat de Heer allemaal voor ons heeft gedaan. Ook de kerstfoto's gecatalogiseerd en mooie kerstmuziek en programma's op de harde schijf gezet om nog eens weer na te genieten.