Deel in mijn interesse in de Tweede Wereldoorlog en de verwachting van Jezus wederkomst...

dinsdag 20 december 2016

IS eist aanslag kerstmarkt Berlijn op, verdachte vrijgelaten

IS heeft de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn van maandagavond opgeëist. Dat meldt het aan IS gelieerde persbureau Amaq.
Eerder dinsdagavond werd een gearresteerde 23-jarige Pakistaanse man vrijgelaten. De man werd opgepakt na de aanslag.
De autoriteiten in Duitsland meldden eerder dat de man betrokkenheid bij de aanslag ontkende, en dat de mogelijkheid bestond dat de verdachte niet de dader is. 
Justitie stelt nu onvoldoende bewijs te hebben om een zaak te starten tegen de man. 
Bij de aanslag kwamen twaalf mensen om het leven. Inmiddels zijn zeven lichamen geïdentificeerd. Van de 49 mensen die maandagavond gewond raakten, lagen er dinsdag aan het eind van de middag nog 25 in diverse ziekenhuizen. Van hen zijn er veertien zwaargewond.
Volgens de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière is de daadwerkelijke aanslagpleger nog op de vlucht. De Maizière meldde bovendien dat er geen kinderen zijn overleden tijdens de aanslag.

Herdenking

In de Gedächtniskirche in Berlijn is dinsdag aan het begin van de avond een herdenkingsdienst begonnen voor de slachtoffers van de aanslag.
Onder anderen bondskanselier Angela Merkel, leden van haar kabinet en bondspresident Joachim Gauck zijn daarbij. Behalve politici zijn er ook vertegenwoordigers van de politie en de brandweer in de kerk.
De kerk staat naast de kerstmarkt waar een vrachtwagen een menigte inreed. Op de bijrijdersstoel van de vrachtwagen werd een dode Poolse man aangetroffen. Vermoedelijk is het de bestuurder van de wagen en werd hij door de dader doodgeschoten met een handwapen