Deel in mijn interesse in de Tweede Wereldoorlog en de verwachting van Jezus wederkomst...

woensdag 7 december 2016

Japanse aanval op Pearl Harbor 7 december 1941
Vandaag is het 75 jaar geleden dat de Japanse aanval op Pearl Harbor plaats vond. Totaal verrast waren de Amerikanen toen Japanse vliegtuigen de Amerikaanse vloot zware schade toebrachten. Door deze aanval raakte Amerika betrokken bij de Tweede Wereldoorlog. Amerika herdenkt woensdag de Japanse aanval op Pearl Harbor op 7 december 1941, precies 75 jaar geleden. De verrassingsaanval op de Amerikaanse vloot in de Grote Oceaan maakte een abrupt einde aan het leven van ruim 2400 mensen én aan de neutraliteit van de Verenigde Staten, die de Tweede Wereldoorlog werden binnengetrokken.
Diplomatieke onderhandelingen tussen Japan en de VS waren op niets uitgedraaid. De Amerikanen hadden geëist dat Japan zich zou terugtrekken uit het bezette China en zijn buurlanden met rust zou laten. Voor Tokio, dat zijn oorlogsinspanningen al gedwarsboomd zag door Amerikaanse handelsblokkades, was dat onbespreekbaar.
Omdat de Japanners ervan overtuigd waren dat de Amerikanen toch bij de oorlog betrokken zouden raken, besloten ze de vloot op Hawaï preventief een genadeloze klap te geven. Op 7 december stegen vanaf zes vliegdekschepen ruim vierhonderd gevechtsvliegtuigen voor hun vernietigende aanval op. Een dag later verklaarden de VS de oorlog aan Japan.

Voor veel Amerikanen was het tot dat moment geen uitgemaakte zaak dat hun land zich in de oorlog zou storten. Zo’n 800.000 mensen waren lid van de beweging America First die tegen oorlogsdeelname pleitte. Drie dagen na de Japanse aanval hief de organisatie zich op.
Bij de herdenking op het Hawaïaanse eiland Oahu zijn nog altijd veteranen aanwezig die de aanval meemaakten. Een van hen, de 92-jarige Robert Coles, gaat voor het eerst terug naar Pearl Harbor. Tegen een tv-zender in zijn staat Maine vertelde hij hoe hij als zeventienjarige leerling-marconist zag hoe de Japanse vliegtuigen hun bommen „als zand uit een emmer” lieten vallen. „Ik laadde een machinegeweer, begon te schieten en ik zweer voor de almachtige dat ik de eerste twee torpedovliegtuigen die voorbijvlogen raakte.”
Pearl Harbor was ook een dramatisch keerpunt voor Nederland. Als eerste bondgenoot van de VS verklaarde de Nederlandse regering in ballingschap Japan de oorlog op 8 december. Ruim een maand later viel Japan de toenmalige kolonie Nederlands-Indië binnen.