Deel in mijn interesse in de Tweede Wereldoorlog en de verwachting van Jezus wederkomst...

woensdag 22 maart 2017

Icoon van de Tweede Wereldoorlog Dame Vera Lynn is 100 jaar geworden

Maandag 20 maart 2017 een hele bijzondere dag. Het icoon van de Tweede Wereldoorlog, de laatste directe link met die oorlog 1939-1945, is 100 jaar geworden! Zingen doet ze nu niet meer, maar haar persoonlijkheid drukt nog steeds een stempel op de wereld van vandaag. In Engeland is haar verjaardag groots gevierd met een concert in het Palladium, waar ook the queen herself aanwezig was. En op BBC 2 werd op zaterdagavond een documentaire uitgezonden Vera Lynn, happy 100th birthday.Als jong meisje van 7 jaar is ze al begonnen met zingen. In 1935 trad ze voor het eerst op als Vera Lynn. Welsh was haar oorspronkelijke achternaam, maar ze vernoemde haar artiestennaam naar haar grootmoeder. Tijdens de oorlog in 1941 kreeg ze vanwege haar prachtige stem haar eigen programma op de BBC, Sincerely Yours. Maar daar bleef het niet bij want ze bezocht ziekenhuizen met oorlogsgewonden en trad op voor Britse troepen om de soldaten een hart onder de riem te steken. 
Vera Lynn in Birma bij de Britse soldaten
Vera Lynn on tour in Birma 1942
Maar ze zocht zelfs het gevaar op door naar de Britse troepen in Birma te gaan, die vochten in de jungle tegen de Japanners. Zo'n reis was zeker niet ontbloot van gevaar. Ze stal de harten van de militairen die haar de bijnaam 'Forces Sweethaert' gaven. Bekend werd ze door haar nummers 'The White Cliffs of Dover' en 'We'll meet again'. Na de oorlog ging Vera nog jaren door met haar zangcarriere. Zo zong ze vaak het prachtige lied 'Land of Hope and Glory'. Ze bezocht bijeenkomsten van veteranen, bezocht in 1984 het Airborne Museum en de Britse begraafplaats in Oosterbeek en gaf een optreden in de Doelen in Rotterdam in 1985. Ook speelde ze in films.


Vera Lynn woont in een rustieke omgeving in het Britse Sussex. In een recent interview zegt ze dat het geheim van haar hoge leeftijd is het actief betrokken zijn bij mensen en het lezen van boeken. 


Ondanks haar ouderdom straalt ze nog altijd een charme uit die haar weerga niet kent. 


Kort voor haar verjaardag is er nog een nieuw album van haar verschenen: Vera Lynn 100.  In feite is het Vera Lynn Forever.