Deel in mijn interesse in de Tweede Wereldoorlog en de verwachting van Jezus wederkomst...

vrijdag 31 maart 2017

Historisch bevrijdingsvliegtuig na jaren 'ergens in een schuur' gevonden


Een unieke vondst in een Noord-Hollandse schuur: daar werd na jaren van vermissing een bevrijdingsvliegtuigje is teruggevonden. Het vliegtuig speelde een belangrijke rol tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen het op 5 mei 1945 in het nog bezette Amsterdam landde. 
Op 6 mei landde het vliegtuig voor de tweede keer in Amsterdam. Een groot deel van Nederland was toen al bevrijd, maar Amsterdam nog niet. Dat gebeurde op 8 mei.
Arno van der Holst, oud-directeur van Aviodrome, vond het toestel. Dat was bij toeval, vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Ik wist al een tijd dat het vliegtuigje in een schuurtje stond en ben erachteraan gegaan. De eigenaar vertelde me uiteindelijk het hele verhaal van het vliegtuigje. Daar ging mijn hart sneller van kloppen."


Het vliegtuigje landde vlak voor de bevrijding in Amsterdam op de Stadionkade om verzetsstrijder majoor Kamphuis op te halen. De landing moest geheim blijven en waarom de majoor werd opgehaald, is niet helemaal duidelijk. "Vermoedelijk heeft hij informatie ingewonnen over de intocht van de geallieerden een paar dagen later, op 8 mei", vertelt Van der Holst. 


De landing van het vliegtuigje was een van de eerste tekenen dat de stad snel bevrijd zou worden.


Na de oorlog is het toestel 'uit dienst' gegaan bij de luchtmacht, waarna het in privéhanden is gekomen en een aantal keer is verkocht. Uiteindelijk is het in handen van de huidige eigenaar gekomen, die anoniem wil blijven. De huidige eigenaar heeft ook de originele logboeken van het vliegtuig in zijn bezit.


Het vliegtuigje wordt waarschijnlijk op 5 mei op het Amsterdamse Museumplein tentoongesteld. "Maar we zijn nog wel op zoek naar een sponsor om het opknappen van het vliegtuigje mogelijk te maken", zegt Van der Holst.

maandag 27 maart 2017

Oslo Gospel Choir

Op zaterdag 25 maart 2017 waren we in Drachten bij het concert van één van de bekendste gospelgroepen: Oslo Gospel Choir. Volgend jaar bestaat ze 30 jaar. Ze brachten de musical Messiah ten gehore voor een publiek van bijna 2000 mensen. Ondanks de ongunstige plek ben ik er toch in geslaagd opnamen te maken.


zaterdag 25 maart 2017

Een heftige week: mijn geliefde Londen in het hart geraakt

Een beroerde week. De oorlog met de Islam is vier mensen die genoten van Londen en toevallig liepen op de verkeerde plek op de verkeerde tijd fataal geworden. Er was een echtpaar bij die op 25 jarig huwelijksreis waren. De man is nu dood en de vrouw ligt kapot en verweest in het ziekenhuis. En dat omdat een moslim-terrorist met zijn idee dat hij in de hemel komt als hij willekeurige mensen in het westen doodt tot zijn banale daad kwam. En de Britse overheid kan wel roepen dat ze niks meer met Europa te maken wil hebben, maar voorlopig hebben ze Europa wel nodig om het terrorisme te bestrijden. Bovendien komt het gevaar van binnenuit want net als de moordenaar van de parlementariër Jo Cocks was ook deze killer in Engeland geboren en geradikaliseerd. En er lopen volgens de BBC nog 3000 van zulke lui rond.

woensdag 22 maart 2017

Icoon van de Tweede Wereldoorlog Dame Vera Lynn is 100 jaar geworden

Maandag 20 maart 2017 een hele bijzondere dag. Het icoon van de Tweede Wereldoorlog, de laatste directe link met die oorlog 1939-1945, is 100 jaar geworden! Zingen doet ze nu niet meer, maar haar persoonlijkheid drukt nog steeds een stempel op de wereld van vandaag. In Engeland is haar verjaardag groots gevierd met een concert in het Palladium, waar ook the queen herself aanwezig was. En op BBC 2 werd op zaterdagavond een documentaire uitgezonden Vera Lynn, happy 100th birthday.Als jong meisje van 7 jaar is ze al begonnen met zingen. In 1935 trad ze voor het eerst op als Vera Lynn. Welsh was haar oorspronkelijke achternaam, maar ze vernoemde haar artiestennaam naar haar grootmoeder. Tijdens de oorlog in 1941 kreeg ze vanwege haar prachtige stem haar eigen programma op de BBC, Sincerely Yours. Maar daar bleef het niet bij want ze bezocht ziekenhuizen met oorlogsgewonden en trad op voor Britse troepen om de soldaten een hart onder de riem te steken. 
Vera Lynn in Birma bij de Britse soldaten
Vera Lynn on tour in Birma 1942
Maar ze zocht zelfs het gevaar op door naar de Britse troepen in Birma te gaan, die vochten in de jungle tegen de Japanners. Zo'n reis was zeker niet ontbloot van gevaar. Ze stal de harten van de militairen die haar de bijnaam 'Forces Sweethaert' gaven. Bekend werd ze door haar nummers 'The White Cliffs of Dover' en 'We'll meet again'. Na de oorlog ging Vera nog jaren door met haar zangcarriere. Zo zong ze vaak het prachtige lied 'Land of Hope and Glory'. Ze bezocht bijeenkomsten van veteranen, bezocht in 1984 het Airborne Museum en de Britse begraafplaats in Oosterbeek en gaf een optreden in de Doelen in Rotterdam in 1985. Ook speelde ze in films.


Vera Lynn woont in een rustieke omgeving in het Britse Sussex. In een recent interview zegt ze dat het geheim van haar hoge leeftijd is het actief betrokken zijn bij mensen en het lezen van boeken. 


Ondanks haar ouderdom straalt ze nog altijd een charme uit die haar weerga niet kent. 


Kort voor haar verjaardag is er nog een nieuw album van haar verschenen: Vera Lynn 100.  In feite is het Vera Lynn Forever.

donderdag 16 maart 2017

Het laatste Duitse offensief

Operatie Frühlingserwachen was het laatste grote Duitse offensief tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het offensief vond plaats bij Balatonmeer in Hongarije aan het Oostfront van 6 tot 16 maart 1945. De bedoeling van dit ambitieuze offensief was, naast het heroveren van Boedapest, ook de olievelden bij Nagykanizsa en diverse olieraffinaderijen in bezit te krijgen om zo de aardolietoevoer vanuit Hongarije veilig te stellen. Het offensief vond plaats tussen de fronten Heeresgruppe Süd (Nederlands: Legergroep Zuid) en het 3de Oekraïense Front.

In het diepste geheim bereidden de Duitsers hun offensief voor. Bij dit offensief waren veel Duitse eenheden betrokken die hadden deelgenomen aan het mislukte Ardennenoffensief. Het 6. SS-Panzerarmee onder leiding van de Duitse generaal Sepp Dietrich zou de hoofdmacht vormen van de Duitse aanval en moest via het noorden van het Balatonmeer over een breed front oprukken tegenover het Russische 27e Leger. Als ze de rivier Donau bereikt hadden, moest een deel van het leger naar het noorden draaien. Zo zouden ze een speerpunt vormen richting het Sovjet 6e Garde Tankleger en via de Donau Boedapest heroveren. De stad was eerder door de Sovjets veroverd op 13 februari 1945. Het resterende deel van het 6. SS-Panzerarmee zou dan naar het zuiden afbuigen en dan via de kanaal Sió aansluiten bij de Duitse Heeresgruppe E. Heeresgruppe E moest via het stadje Mohács naar het noorden doorstoten. Als dit zou lukken, zouden ze de Russische 26e en de 57e leger omsingeld hebben.

Het Duitse 6e leger moest het Russische 26e leger bezighouden en het Duitse 2e Panzerleger zou het gebied ten zuiden van het Balatonmeer richting Kaposvár bewegen en zo helpen het Russische 57e leger te omsingelen. Het Hongaarse Derde Leger zou vanuit het noorden naar het westen van Boedapest optrekken.

Op 6 maart startte het offensief onder leiding van het 6. SS-Panzerarmee. Ondanks de zeer modderige omstandigheden slaagden de Duitsers erin om effectief aan te vallen en de Sovjets te verrassen. De Sovjets hadden een dergelijke aanval niet verwacht omdat ze meenden dat de Duitse oorlogskracht behoorlijk waren verzwakt. Toen ze zagen dat veel SS-eenheden deelnamen aan het offensief, namen ze het offensief serieus. Door het verzamelen van hun legers konden ze de aanval op 14 maart tot stilstand brengen. Op dat moment had het 6. SS-Panzerarmee de ambitieuze doelstellingen niet gehaald. Het Duitse 2. Pantserarmee was reeds eerder tot stilstand gebracht. Heeresgruppe E ontmoette felle weerstand van het Bulgaarse Eerste Leger en het Joegoslavische partizanenleger onder leiding van Tito. Ze bereikten niet eens het stadje Mohács.

Op 16 maart lanceerde de Sovjets een tegenaanval en binnen 24 uur na de aanval, werden de Duitsers teruggedreven naar hun oorspronkelijke posities die ze hadden voor operatie Frühlingserwachen. Op 22 maart trokken overlevende Duitse troepen zich terug naar posities elders in Hongarije, maar de Sovjets zetten door met hun aanval en werd op 30 maart de grens met Oostenrijk bereikt.

Operatie Frühlingserwachen was een mislukking voor de Duitse Wehrmacht. Het toonde het roekeloze militaire oordeel van Hitler aan tegen het einde van de oorlog. Daarnaast was het offensief veel te ambitieus van opzet. Niet alleen moest Heeresgruppe Süd Budapest veroveren, maar ook nog de olievelden ten zuiden van het Balatonmeer behouden. Ook werd verwacht dat het 3de Oekraïense Front terug zou trekken naar de Donau als gevolg van het offensief.

De Sovjet-tegenaanval maakte binnen 24 uur alle winsten van het Duitse Leger teniet.

Hitler was dusdanig teleurgesteld in het falen van het offensief dat hij de armbandorder uitvaardigde aan Sepp Dietrich. Dit hield in dat de militairen van de Leibstandarte de armband met daarop de tekst Leibstandarte Adolf Hitler moesten verwijderen, omdat Hitler beweerde dat zijn "lijfwacht" zich schandelijk hadden gedragen. Dit werd tegengehouden door Dietrich.

zaterdag 11 maart 2017

zondag 5 maart 2017